خودروهای مانده در گمرک اسیر ده‎ها دستورالعمل ارزی و گمرکی
خودروهای مانده در گمرک اسیر ده‎ها دستورالعمل ارزی و گمرکی ۱۴ مهر ۱۳۹۷
خودروهای مانده در گمرک
زمزمه‎های امیدوارکننده تغییر وضعیت در گمرک‌های جنوبی کشور در حالی به گوش می‌رسد که هنوز فعالان بخش واردات خودرو خبری از پایان مراحل ترخیص خودروهای مانده در گمرک نمی‌دهند.

برخی از مدیران شرکت‌های نمایندگی با ابراز نگرانی از تعلل‌های دولت درخصوص بلاتکلیفی این خودروها می‌گویند: «با امروز و فردا کردن‌های دولت در مقابل مشتریان خود چوپان دروغگو شده‌ایم و هیچکس حرف شرکت‌های نمایندگی رسمی درخصوص بدقولی‌های دولتی‌ها را باور نمی‌کند.»

حتی ضرب‌الاجل معاون رئیسجمهور برای وزارت صنعت و گمرکات کشور هم نتوانست اهرم فشاری برای خروج کالاهای رسوبکرده در گمرک شود. اکثر کارشناسان بخش واردات خودرو معتقد هستند سرعت کند دولتی‌ها در این خصوص التهابات بازار را تشدید می‌کند.

خودرو از معدود کالاهای رسوبی گمرک است

با تمام این تفاصیل، علیرضا دشتانی، ناظر گمرکات استان هرمزگان و رئیسکل گمرک بندر شهید رجایی بندرعباس با بیان اینکه ترخیص کالا در گمرکات استان هرمزگان روان شده، گفته است: «بزودی هیچ کالای رسوبی در گمرک نخواهیم داشت. زیرا کالاها مدام در گمرک درحال ترخیص است. وقتی کشتی با کالایی وارد گمرک می‌شود، همزمان کشتی‌هایی از کالاهای دیگر هم بارگیری می‌شوند، بنابراین باید گفت در این مدت، در گمرک رسوب کالا نداشته‌ایم. وقفه‌ها در ترخیص برطرف شده و ترخیص همه کالاها درحال انجام است.» البته این ابراز نظر درخصوص کالاهای اساسی و مواد صنعتی و دارویی مطرح شده است و شامل کالاهایی مانند خودرو و قطعات آن نمیشود.

ابلاغ 30بخشنامه در 5ماه

دشتانی درخصوص مشکلاتی که با تغییرات دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های ارزی برای ترخیص خودروهای مانده در گمرک پیش آمده است، گفت: «شواهد میدانی نشان می‌دهد که در ۵ماه گذشته بیش‌از ۳۰دستورالعمل و بخشنامه ارزی داشته‌ایم و برای گمرک و مبادی گمرکی هم بخشنامه‌ها منعکس می‌شود و در مجموع در سیاست‌های ارزی و گمرکی بیش از ۱۸۰دستورالعمل و بخشنامه جدید داشته‌ایم. بخشنامه‌های ابلاغشده در مرحله اجرا شاید فرایند را کندتر کرده‌اند و حجم گسترده اعتراضات واردکنندگان خودرو و فعالان اقتصادی قابل لمس است و نشان می‌دهد که گلوگاه یا رسوب کالا در گمرک ایجاد شده و اختلال جدی در روند ترخیص کالاها بوجود آمده است.»

باید پیش‌از وضع این مقررات با ذینفعان مشورت میشد

ناظر گمرکات استان هرمزگان در ادامه تاکید کرد: «تعدد مقررات، دلیل اصلی وقفه در روند ترخیص کالا از گمرک است که خود ناشی‌از مشورتنکردن با ذینفعان و گروههای صاحب تجربه است.

تمام رویههای دنیا براساس تجربه شکل گرفته است. ما موضوع پیمانسپاری را در دو مقطع تست کردهایم اما با وجود جواب ندادن باز هم طی دو روز گذشته بانک مرکزی بخشنامه پیمانسپاری را برای صادرکنندگان فرستاده که موجب به حاشیه راندن صادرکنندگان خوشنام و بیشتر شدن فساد اداری خواهد شد.»

وی همچنین افزود: «در رسوب کالا، شاید یکسوم کالاهای گمرک از پرداخت مابهالتفاوت مستثنی شده‌اند اما بیشتر کالاها هنوز شامل مابهالتفاوت هستند که به علت ناتوانی واردکننده از پرداخت مابهالتفاوت در گمرک دپو میشوند.»

دشتانی در پایان گفت: «مجموعه‌ این اعتراضات طیف گسترده‌ای از واردکنندگان خودرو و قطعات را تشکیل می‌دهند که توان مالی پرداخت مابهالتفاوت ارزی را ندارند و درصورت پرداخت آن قطعا با ورشکستگی روبرو خواهند شد.»

ارسال نظر