بساط دلالان برچیده خواهد شد؟
بساط دلالان برچیده خواهد شد؟ ۱۲ آذر ۱۳۹۷
قیمت خودرو
افزایش قیمت خودرو حتمی است. این جمله یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص آخرین وضعیت قیمت خودرو است.

دولت نیز با وجود دودل بودن بدلیل بار تورمی این موضوع، با افزایش قیمت موافق است. اما در این میان نه دولت، نه خودروساز و نه هیچ مرجع و مسئولی درخصوص سازوکار افزایش قیمت و پیش‌ و پس نیازهای این امر مهم که طی این سال‌ها چندین بار تکرار شده است، نظری نمی‌دهد. همه متفق‌القول می‌گویند قیمت خودرو باید افزایش یابد اما عملا سازوکار و برنامه مشخصی درخصوص میزان افزایش قیمت، برنامه برای کاهش هزینه‌های سربار و غیراصولی، تکلیف تحویل خودروها و خدمات پس‌از فروش، ارائه نمی‌کنند. بی‌برنامگی و عدم الزام به ارائه برنامه در این خصوص از سوی همه طرف‌های درگیر برای قیمت‌گذاری جدید خودرو حس می‌شود. در این میان مصرف‌کننده باید به پای تصمیمات اشتباه، ناآگاهانه و غیرکارشناسی بسوزد، بدون اینکه افزایش قیمت برای او منفعتی داشته باشد. مثلا با پرداخت وجه، خودرو را بدون معطلی دریافت کند و خودرویی که دریافت می‌کند بلافاصله نیاز به مراجعه به نمایندگی نداشته باشد، خدمات را در اسرع وقت دریافت کند و خیالش از بابت خودرویی که با قیمت جدید خریداری می‌کند، راحت باشد.

  تحویل ‌خودروها بروز خواهد شد؟

یکی از مسائلی که با افزایش قیمت خودرو و سودده‌شدن آن از نظر خودروسازان باید مدنظر قرار بگیرد، بحث تحویل خودروها در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. این انتظار وجود دارد که با افزایش قیمت‌ها تحویل خودروها نیز سریع‌تر انجام گردد و به این صورت دست دلال‌ها از بازار خودرو کوتاه شود. هرچند برخی از کارشناسان معتقد هستند افزایش قیمت خودرو لزوما باعث تحویل سریع خودروها نمی‌شود. فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در این باره می‌گوید: «خیلی بعید است با افزایش قیمت‌ها تحویل خودروها تسریع شود. اگر این ایده را بپذیریم به آن معنی است که خودروساز تا الان احتکار کرده است تا بتواند از این وضعیت سوءاستفاده کند.» این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه به این احتکار اعتقادی ندارم، تاکید می‌کند:‌ «من معتقد هستم این عدم تحویل خودروها ناشی از کاهش تولید و نبود قطعه بوده و نه ناشی از افزایش قیمت.»

  کیفیت خودروها افزایش خواهد یافت؟

بحث دیگری که درخصوص افزایش قیمت‌ها مطرح شده اینست که درصورت اعمال قیمت‌های جدید نمی‌توان انتظار افزایش کیفیت و تغییر بنیادین در ساختار خودروسازی‌ها را داشت. زاوه در این رابطه گفت:‌ «افزایش ناگهانی قیمت تنها مشکل نقدینگی خودروسازان را حل می‌کند و جلو زیان را می‌گیرد. این موضوع عملا نمی‌تواند مشکل ساختاری صنعت خودرو را حل نماید.»

  بساط دلالان برچیده خواهد شد؟

این کارشناس صنعت خودرو معتقد است چنانچه آزادسازی قیمت خودرو بطور شناور حرکت کند و توزیع خودروها نیز به‌موقع انجام شود، بی‌شک سفته‌گران و دلالان از صف تقاضا خارج و از طرف دیگر حواله‌های جعلی نیز در جامعه برچیده خواهد شد. ازاین‌رو فرهنگ خرید برای متقاضیان واقعی قانونمند می‌شود.

به هرحال برای رهایی از مشکلات مربوط‌ به دلالی در صنعت خودرو نیازمند افزایش تولید و عرضه بیشتر خودرو در بازار و البته در بازه زمانی کوتاه‌مدت هستیم. در غیر اینصورت هرچند آزادسازی قیمت‌ها می‌تواند تا حدودی دست دلالان را در کاغذبازی با خودرو کوتاه کند، اما در نهایت این عرضه بیشتر و تحویل سریع‌تر خودرو است که دست آن‌ها را برای همیشه کوتاه خواهد کرد.

در صورتیکه مصرف‌کننده بداند با پرداخت پول خودرو را تحویل خواهد گرفت، قطعا دیگر برای خرید به دلال مراجعه نمی‌کند و دلال نیز نخواهد توانست از نیاز مصرف‌کننده برای تعیین قیمت سوءاستفاده کند.

  قیمت خودرو در بازار کاهش خواهد یافت؟

به عقیده فربد زاوه، اگر در روند توزیع خودروها اختلالی پیش نیاید، قیمت‌های تمام‌شده خودرو نیز با افزایش تیراژ کاهش خواهد یافت. بنابراین شرکت سازنده منافع کسب کرده و سود سرشار از تولید ات خود را در حوزه کیفیت خرج می‌کند.

از سوی دیگر، در صورت افزایش عرضه، قیمت خودرو در بازار تعدیل خواهد شد. با پیدایش چنین سیستمی افراد دلال از بازارهای سیاه خارج می‌شوند و به‌ازای آن نیز سرمایه‌گذاران جدید برای ورود به بازار علاقه‌مند می‌شوند.

افزایش قیمت خودرو چه بصورت درصدی، چه بصورت کمی زیر قیمت بازار و چه بصورت شناور، باعث می‌شود تا انتظارات نیز از خودروسازان افزایش پیدا کند. خدمات پس از فروش نیز موضوعی است که بسیاری بر افزایش کیفیت آن در فردای روز افزایش قیمت‌ خودروها تاکید دارند. استفاده از قطعات باکیفیت و کمتر شدن مراجعه خودروها به نمایندگی‌ها از جمله انتظارات مشتریان با افزایش قیمت خودروهاست.

ارسال نظر