جابهجایی آرام و بیسروصدای خودروهای مانده در گمرک درحالی بین انبارهای گمرکات و ادارات دولتی جنوب کشور انجام میشود که هنوز هیات دولت هیچ دستورالعملی برای آزادسازی واردات این خودروها در نظر نگرفته است.
بنا بر اعلام قبلی، مهلت جابهجایی خودروهای رسوبکرده در انبارهای گمرک به پایان موعد مقرر خود نزدیک میشود و صاحبان این اموال به ناچار اقدام به جابجایی آنها نمودهاند.
در حاشیه بندرعباس و گمرک شهید باهنر شاهد حضور پر رنگ لندینگکرافتهایی هستیم که بر روی خود خودروهای آسیای شرقی را دارند.
فعالان صنعت حملونقل خودرو در منطقه ویژه اقتصادی هرمزگان میگویند: «تکاپوی انتقال خودروها به انبارهای مناطق آزاد از ابتدای ماه جاری گستردهتر شده است.» البته زمزمههایی از آزادسازی واردات برخی خودروها به گوش رسیده و این امیدواری بوجود آمده است که با بررسی طرح ساماندهی بازار خودرو در مجلس راهی برای جلوگیری از اتلاف سرمایههای مردم بوجود آید. از سوی دیگر، امید به آزادسازی واردات خودروهای دارای مجوز قانونی از سوی دولت، موجب تحرک شرکتهای نمایندگی و صاحبان خودروهای بلاتکلیف در گمرک شده است.
گفتههای بیثمر در مورد لغو ممنوعیت واردات
در ماههای اخیر، بخشنامههای پیدرپی امکان فعالیت در بازار خودرو را برای شرکتهای نمایندگی رسمی و شرکتهای گریمارکت از بین بردهاند و جابجایی این خودروها در انبارهای سطح استان هرمزگان نیز مشکلی را حل نخواهد کرد. برای جلوگیری از دور باطل بخشنامهها باید درخصوص این خودروها از سوی وزارت صمت راهکارهای اجرایی مشخص و اعلام شود.
علی شکوهی، کارشناس حوزه خودرو در این خصوص میگوید: «این جابجاییها جز هزینه انتقال و انبارداری برای شرکتهای نمایندگی و مالکان این خودروها چیز دیگری به ارمغان نمیآورد و تنها به علت پر شدن سقف 6ماهه قانون رسوب کالا در گمرکات انجام میشود.»
وی درباره ارز خارجشده برای خرید خودروهای مانده در گمرک تاکید میکند: «سرمایههای خرید این خودروها از مردم همین کشور تامین شده است اما قانون منع واردات خودرو آرامش را از بازار خودروهای وارداتی گرفته است.»
این کارشناس حوزه خودرو همچنین میافزاید: «درحالی که هرازگاهی دولتیها با گفتههای خود ذهن مردم را آماده تغییر در سیاست ممنوعیت واردات خودرو میکنند، در عمل شاهد هیچگونه حرکتی بسمت آزادسازی این خودروها نبوده ایم.»
آسیبدیدگی بدنه خودروها در جابجاییهای مکرر
شکوهی درخصوص جابجایی دروناستانی و بینگمرکی خودروهای بلاتکلیف مانده در گمرکات جنوبی کشور میگوید: «این خودروها فروخته شده و صاحبان این خودروها نیز درحالحاضر مشخص هستند.
این در حالیست که تعداد قابلتوجهی از این خودروها در جابجاییهای مکرر دچار آسیبدیدگی بدنه میشوند که هزینههای آن برای شرکتهای نمایندگی جبرانناپذیر است.»
بگفته ایشان، تاخیر و به تعویق انداختن رفع ممنوعیت واردات خودرو گریبان مالکان خودروهایی را گرفته است که به بخشنامههای بعدی هیات دولت امید بستهاند. این کارشناس درخصوص نحوه نگهداری این خودروها در گمرکات جنوبی کشور میافزاید: «شرکتهای نمایندگی باتوجهبه حق قانونی خود درخواست جابجایی این خودروها را دادهاند اما متاسفانه این درخواستها گرهای از کار باز نخواهند کرد.»