چرا رئیس‎جمهور علاقه‎مند بحضور یک دیپلمات در بخش تولید و تجارت است؟
چرا رئیس‎جمهور علاقه‎مند بحضور یک دیپلمات در بخش تولید و تجارت است؟ ۲۴ مهر ۱۳۹۷
قدرت دیپلماسی؛ برگ برنده جابری‎انصاری برای وزارت صمت
مهم‎ترین دلیل مطرح‎شدن نام دستیار ارشد وزیر خارجه، ضعف دیپلماسی تجاری در وزارت صنعت است.

دو وزارتخانه اقتصاد و کار بدون وزیر هستند و قرار است تا دو هفته آینده و با پایان تعطیلی مجلس وزرای جدید معرفی شوند. از سوی دیگر بحث استیضاح محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شده است. این درحالیست که شریعتمداری قرار است بعنوان وزیر کار به مجلس معرفی شود. به‌نظر می‌رسد بحث تغییر در وزارت صمت صددرصدی است و در این میان نام گزینه‌های مختلفی نیز بعنوان انتخاب دولت برای معرفی به مجلس مطرح شده است. یکی از این افراد صادقحسین جابریانصاری است که گفته میشود رئیسجمهور علاقمند بحضور او در بخش تولید و تجارت است، گزینه‌ای که مطرحشدن نام او به علت سال‌ها حضور در وزارت امور خارجه عجیب به‌نظر میرسد. خود او نیز در واکنش به اخبار مربوط‌به معرفیاش به‌عنوان وزیر پیشنهادی صمت، گفته است تاکنون تمایلی در این خصوص نشان نداده و تابع تصمیمات بالادستی است.

مذاکره‌کننده سیاسی، در پستی اقتصادی

هنوز مشخص نیست اینکه نام جابری انصاری برای وزارت صمت مطرح شده، قطعی است یا در حد گمانه‌زنی است. آنچه که مشخص است، عدم فعالیت قبلی او در بخش تجارت یا صنعت و معدن است.

بدون داشتن تجربه اقتصادی، کار برای هر وزیری در این پست سخت خواهد بود. حتی در شرایط پیچیده فعلی، کار برای شخصی مانند شریعتمداری که سال‌ها وزیر بازرگانی بوده و با این بخش سابقه آشنایی دارد نیز بسیار سخت بوده است.

مذاکره اقتصادی با یک مذاکره‌کننده حرفه‌ای

اما در وضعیت فعلی کشور، قدرت چانه‌زنی با طرف‌های خارجی و مجابکردن آن‌ها برای همکاری و سرمایه‌گذاری در ایران بسیار اهمیت دارد. در سال‌های گذشته، سفارتخانه‌های ایران در خارج نتوانسته‌اند رایزنی اقتصادی مناسبی داشته‌ باشند. در وزارت صمت نیز طی سال‌های اخیر و با وجود همه اقدامات انجام‌شده، چندان در بحث سرمایه‌گذاری موفق نبوده‌ایم.

یکی از برنامه‌های دولت که از سوی رئیسجمهور و وزیر امورخارجه بارها روی آن تاکید شده است، بحث قدرت دیپلماسی اقتصادی است. دیپلماسی اقتصادی نهتنها کم از دیپلماسی سیاسی ندارد، بلکه در جهانی که اقتصاد حرف اول را می‌زند یک ضرورت غیرقابل‌انکار بشمار می رود.

حضور محمدجواد ظریف در روز رأیگیری مجلس در خصوص CFT (یکی از لوایح FATF) برای دفاع از موافقان نیز به همین دلیل بود. بنظر می‌رسد مهمترین دلیل مطرحشدن نام این دیپلمات با سابقه برای وزارت صنعت، معدن و تجارت، بحث ضعف در دیپلماسی صنعتی و تجاری و عدم ارتباط بین‌المللی مناسب با کشورهای دیگر است.

داشتن ارتباطات سیاسی با مقامات خارجی می‌تواند زمینه‌ساز ارتباط و سرمایه‌گذاری اقتصادی شود. با بررسی سفرهای جابری انصاری و قدرت چانه‌زنی این دیپلمات سابق می‌توان امیدوار بود که حداقل در این بخش عملکرد مناسبی داشته باشد. هرچند عدم آشنایی وی با زیروبم صنعت در شرایط حساس کنونی خیلی بحال صنعت مفید نیست اما بازهم می‌توان امیدوار به تعامل سازنده او با صنعتگران و تجار بود.

انتخاب معاونان کاربلد؛ برگ برنده جابریانصاری

در صورتی که جابریانصاری بعنوان وزیر صمت به مجلس معرفی شود و رأی بیاورد، احتمالا بمنظور پوشش عدم سابقه حضورش در بخش صنعتومعدن، دست به معرفی معاونین باسابقه در این بخش خواهد زد.

اگر او انتخاب‌های خوب و مناسبی در سطح معاون داشته باشد، می‌توان امیدوار بود که وزارت صنعت با وجود یک فرد دیپلمات مسیری منطقی را در پیش بگیرد؛ وزارت‌خانه‌ای که عملکرد قابل‌دفاعی در یک سال اخیر نداشته و اتفاقا نارضایتی بی‌شماری را در بخش صنعت، معدن و تجارت بدنبال داشته است. این در حالیست که هماکنون نوعی تقابل با فعالان این بخش در وزارتخانه و معاونان محمد شریعتمداری دیده می‌شود.

ارسال نظر