شهرام آزادی گفت: در حال حاضر شرایط بگونهای نیست که دو شرکت ایران خودرو و سایپا بخواهند با همکاری یکدیگر پلتفرم مشترک تولید کنند بلکه باید ابتدا بر تولید مشترک قطعات اصلی خودرو، تمرکز نمایند.
وی با بیان اینکه قطعاتی همچون موتور، گیربکس، اکسل، سیستم فرمان، سیستم ترمز و جعبه دنده از قطعات اصلی تشکیلدهنده پلتفرم خودرو است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ایران خودرو و سایپا هر کدام بصورت جداگانه کار طراحی، تولید و تامین این قطعات را انجام میدهند.
عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی ادامه داد: این در حالیست که این دو شرکت میتوانند از این به بعد در پروژههای طراحی و تولید قطعات اصلی خودرو با یکدیگر مشارکت نمایند.
وی همچنین افزود: بعنوان مثال اگر ایران خودرو و سایپا هر کدام بصورت جداگانه در حال طراحی و تولید یک موتور جدید با راندمان بالا و مصرف سوخت پایین هستند این پروژهها با یکدیگر ادغام شده و با همکاری دو طرف یک موتور ملی برای استفاده هر دو شرکت تولید شود.
آزادی با بیان اینکه هزینههای طراحی و تولید یک موتور خودرو بین 100 تا 200 میلیون یورو است، تصریح کرد: وقتی دو خودروساز بزرگ با همکاری یکدیگر یک پروژه بزرگ را مدیریت و تامین مالی نمایند، هزینههای مالی آنها در حد قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
وی در ان باره افزود: علاوه بر آن در صورت تولید مشترک قطعات اصلی خودرو از سوی ایران خودرو و سایپا، تیراژ قطعات تولیدی به شدت افزایش یافته و به همان نسبت هزینههای تمام شده آن کاهش مییابد.
این عضو هیات علمی خاطرنشان کرد: بعنوان مثال وقتی یک خودروساز یک موتور جدید را با تیراژ سالانه 100 هزار دستگاه تولید میکند هزینههای آن بمراتب بیشتر از شرایطیست که این موتور در تیراژ سالانه 200 هزار دستگاه برای استفاده دو خودروساز تولید شود.
وی اظهار کرد: دو خودروساز بزرگ کشور در شرایط فعلی که با تحریمهای خارجی و مشکلات داخلی مختلفی روبرو هستند میتوانند با تولید مشترک قطعات اصلی خودرو، هزینههای خود را کاهش داده و پس از آن بسمت تولید مشترک پلتفرم خودرو حرکت نمایند.
پیش از این ابوالفضل خلخالی - عضو هیات علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت - پیشنهاد کرده بود که "تحریم صنعت خودرو از سوی آمریکا فرصت مناسبی برای ایران خودرو و سایپا است تا با طراحی پلتفرم مشترک، با کمترین هزینه به سمت خودکفایی در این صنعت حرکت نماید".